Close

Timișoara

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

     Este cunoscută ca “Mica Vienă” ,“Orașul Rozelor”, “Inima Banatului”, “Orașul de pe Bega”.Temesvar în ungurească, Temisvar în sârbă. Temeschwar sau Temeschburg în germană și Timisvar în bulgară. Oraș pe care sunt fericită să îl numesc casă. Are o istorie destul de îndelungată, începând cu secolul al XII-lea, trecând la răscoala lui Gheorghe Doja, atacul Otoman, imperiul Habsburgic, epidemiile de ciumă și holeră, revoluția de la 1848, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și terminând cu eliberarea de comunism.

     Fruntea Banatului, este un oraș foarte interesant de vizitat, plin de art nouveau, clădiri fascinante și oameni primitori. Trebuie doar să privești îndeajuns. Numără și multe premiere:

1718 – atestarea fabricii de bere „Timișoreana”, cea mai veche de pe teritoriul actual al României;

1728 – începutul canalizării Begăi, cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al României;

1760 – primul oraş al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;

1771 – primului ziar care a apărut pe teritoriul actual al României şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;

1854 – primul serviciu telegrafic într-un oraş al României de azi;

1855 – primul oraş al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;

1881 – prima reţea de telefonie de pe teritoriul actual al României;

1884 – primul oraş din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi;

1886 – prima staţie de salvare din Ungaria şi România;

1895 – prima stradă asfaltată de pe teritoriul de azi al României;

1897 – primele proiecţii cinematografice pe teritoriul actual al ţării noastre;

1899 – primul tramvai electric într-un oraş din România de azi;

1953 – singurul oraş european cu trei teatre de stat în română, maghiară şi germană;

       Primul obiectiv turistic de neratat este Catedrala Mitropolitană, simbol al orașului și cel mai mare edificiu religios din Timișoara cu o înălțime de 83,70 metri. Este o clădire impresionantă, construită între 1936 și 1940. De aici ne continuăm periplul spre centrul orașului, cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei ce concentrează un număr impresionant de palate și clădiri: Palatul Lloyd, Clădirea Palatului Culturii (Opera Națională Română și cele trei teatre de stat Teatrul National „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat).

De aici putem face o scurtă dar concisă vizită la Castelul Huniade (Muzeul Banatului) care este și cea mai veche clădire din Timișoara, fiind construită între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea.

Încet-încet, ne îndreptăm spre Piața Unirii (centrul vechi) unde obiective turistice precum Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc (Muzeul de Artă), Catedrala Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Casa Brück pot fi apreciate și remarcate de la numeroasele terase și restaurante.

       Timișoara se poate mândri și cu multe parcuri: Parcul Central (situat chiar lângă Catedrala Mitropolitană) care o istorie impresionantă. În secolul al XVII-lea, chiar pe locul acestuia se afla un cimitir militar care a fost închis în anul 1770. O sută de ani mai târziu, comandantul militar al orașului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca osemintele să fie mutate în Cimitirul Eroilor și în locul lui să fie cât mai repede un loc de promenadă.

Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Catedralei, Parcul Copiilor, Parcul Justiției, Parcul Poporului sunt doar câteva parcuri care merită vizitate, pozate și colindate.

      Un alt obiectiv important pentru Timișoara este Bastionul Theresia, singurul bastion care mai există din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Face parte din zona de construcție protejată. Bastionul este format din două flancuri, cel de nord și cel de sud, lungi de circa 142 m. Poate fi admirat în voie, iar lângă el găsim Fântâna Punctelor Cardinale, kilometrul 0 în capitala Banatului.

Drumul te poartă apoi spre o altă piață importantă și anume Piața Traian, denumită și Piața Plângerii. Este înconjurată de clădiri istorice și se află în centrul cartierului istoric Fabric, unde descoperim frumoasa biserică neo-gotică Millenium, având o cupolă de 45 de metri și două turnuri de 65 de metri înălțime. Denumirea are legătură cu comemorarea unui mileniu de la aşezarea poporului maghiar. Iar dacă tot sunteți în zonă, puteți da o fugă la Fabrica de Bere Timișoreana. Este una dintre emblemele orașului și prima fabrică de bere din Romania. Existența fabricii este legată de numele Prinţului Eugeniu de Savoia, care a venit cu iniţiativa construirii fabricii, din două motive - pentru a aproviziona armata austriacă cu bere și pentru a suplimenta apa potabilă din oraş. Astea da planuri smile

       Iar pentru un city-break reușit nu trebuie să uităm mâncarea. Iar în Timișoara găsim una dintre cele mai bune bucătării, plină de accente puternice și aromă. Și nu uitați că la desert trebuie neapărat să încercați un „gomboț” de Banat (găluște cu prune). It is a must. smile

La final de zi (sau de zile smile) puteți admira de pe malul Begăi în toată splendoarea acest frumos și autentic oraș. Sau de ce nu, poate dintr-o plimbare cu bărcuță de pe Bega.

         Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

 

Citit 688 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 15:21

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...