Close

Parcul National Plitvice

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

    Raiul chiar există. Și se află în Croația. Mai exact în Parcul National Plitvice: este cel mai vechi și cel mai mare parc național din Republica Croația. Parcul este situat în regiunea muntoasă a Croației, între lanțul muntos Mala Kapela în vest și nord-vest și lanțul muntos Lička Plješivica la sud-est.

    Odată ce intri, nu mai vrei să ieși. Peisajele îți iau ochii și nu mai știi dacă să scoți telefonul pentru poze sau doar să stai și să admiri. Din data de 8 aprilie 1949, a fost proclamat primul parc național al Croației, iar din 1979 a intrat în patrimonial UNESCO (și pe bună dreptate).

    Parcul este acoperit de vegetație, dar cel mai atractive sunt LACURILE, care te lasă fără cuvinte de îndată ce le privești. Sistemul de lacuri este compus din 16 lacuri cu nume și fără nume, legate între ele de cascade spectaculoase. Parcul Național Plitvice oferă șapte rute diferite pentru vizită și patru trasee de drumeții și este deschis pe tot parcursul anului. (deh, în perioada pandemică nu a fost deschis) Sunt mai multe tipuri de bilete și în funcție de sezon și de câte zile dorești să stai, dar sfatul meu este să iei biletul on-line, astfel scapi de coadă și este mai ușor. Bineînțeles că noi am ajuns devreme acolo și asta vă sfătuiesc și pe voi, pentru a profita de toată ziua dar și de faptul că nimeni nu se înghesuie dimineața. Iar odată intrați, nu o să mai vreți să ieșiți. Totul în jurul tău este FABULOS, lacurile sunt de un albastru verzui (dacă vrei poți să lași doar albastru) nemaivăzut iar curățenia te face să oftezi când te gândești la România…

     Eu am fost la mijlocul lunii mai și am prins o vreme incredibil de frumoasă, cu cer senin și nori pufoși, mai ceva ca în Photoshop. Perfectă pentru poze și de admirat. Pentru vizită cel mai bine este să mergi în mai, iunie, când vegetația este la început, cascadele au debit bun la apă sau în octombrie când se instalează toamna cărămizie în culori superbe. Poți alege să te cazezi lângă parc sau mai departe, sunt variante suficiente, iar vizita poate să fie de o zi, două sau câteva ore. Fiind cu grupul am ales varianta mare de patru ore, care au fost suficiente pentru un grup mare, dar aș mai fi stat acolo câteva ore bune, doar să admir. Plus că aveți și posibilitatea să luați barca până la cealaltă intrare, dacă nu mai vreți să mergeți pe jos. Iar posibilitatea de a parca mașina, în cazul nostru autocarul, există nelimitată. (contra-cost).

    La fel ca în oricare alt Parc Național protejat trebuie să urmați reguli, să fiți atenți și să protejați natura. Toate informațiile legate de prețuri și reguli se găsesc pe site-ul oficial: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/

    Așa că dacă încă nu ai descoperit frumusețea parcului Plitvice, te sfătuiesc să mergi să-l vizitezi.

    Și nu uita: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

 

Citit 230 ori Ultima modificare Joi, 16 Iunie 2022 14:22

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...