Close

Viena Imperială

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

   Când spun Viena, spun eleganță și somptuozitate. Când am început să lucrez la agenția Europa Turism, Viena a fost prima destinație în care am fost, pe care am cunoscut-o. Acum o știu mai bine decât Timișoara (dar aceasta este altă poveste) și am acumulat, zic eu, destulă experiență să știu unde mâncăm, ce vizităm, pe ce merită să dăm banii.

        Viena, capitala Austriei, este situată în landul cu același nume și străbătută prin centru de canalul Dunării și râul Viena. Dunărea trece și ea Viena, nu chiar prin centru și are propriul cartier: Donaustadt. Canalul alintat de vienezi “Baby Danube” - Mica Dunăre, este traversat de 20 de poduri și formează cu Dunărea o insulă pe care sunt situate două din cele 23 de cartiere ale Vienei.

        Un al lucru foarte interesant sunt „podurile verzi” – treceri peste autostradă care ajută la deplasarea sălbăticiunilor. Autostrăzile erau un obstacol de netrecut pentru animale, dar vienezii au găsit un mod foarte ingenios de a le ajuta: numeroase poduri sunt acoperite cu vegetație deasă, protectoare,  iar pe sub autostradă sunt și tuneluri subterane de trecere, așa că 12 puncte merg spre Austria. smile

        Încet încet ne apropiem de Viena și intrăm pe Ringul Vienez (Ringstrasse) unde pe lângă superbele clădiri, se întrezărește și Biserica Karlskirche,  o clădire barocă impresionantă. O altă clădire impresionantă este Opera din Viena, cărui cel mai longeviv și eficient director i-a fost timișoreanul Ioan Holender – 1992-2010.

       Să ne înțelegem, toate clădirile, dar absolut toate în Viena sunt frumoase, arta este la fiecare colț de stradă.

       Ceea ce recomand eu, un muzeu care  înglobează  să zicem toată istoria Austriei, este Palatul Schönbrunn, fosta reședință de vară imperială. Legenda spune că împăratul Maximilian al II-lea, în timpul unei partide de vânătoare, a dat peste un izvor și a exclamat "So ein schöner Brunnen" (ce izvor minunat), lucru care a dus într-un final spre numele actual al palatului - Schonbrunn. Palatul are 1441 de camere, dar spre vizitat sunt doar 41, destule pentru a suspina. Domeniul și curțile sunt imense, în ele putând încăpea statul Monaco.  Ce să zic, sărăcie.

       Instagrabile sunt și străzile din Viena, clădirile nu mai zic și cum mersul pe jos face piciorul frumos, mergeți tată, fiindcă numai așa poți da de o clădire faină, un restaurant bun sau un austriac frumușel. Ajungeți și la catedrala Sfântul Ștefan, simbolul orașului Viena. După ce adunați informațile necesare și de preferat este să aveți un ghid bun, este timpul să treceți la golit cardurile. Recomand coferăria-cafeneaua Aida, cafea bună, prajituri nu mai spun, dar și o clădire numai bună pentru feed-ul de instagram.

      Înainte de regretabila plecare, rezervați-vă timp pentru parcul de distracții Prater, locul de plimbat a lui Franz Josef. Acolo se găsește roata uriașă de 65 de metri, de unde Viena vi se va părea la picioarele voastre. În Prater toată lumea devine copil. Este plin de restaurante și peste 250 de atracții care garantează cea mai plăcută experientă. După zile pline de amintiri, poze și poate (sper) puțină istorie, trebuie să gustați strudelul vienez, daca nu ați făcut-o încă.

      Pe mine una, Viena m-a acaparat, sper că și pe voi.

     Și nu uitați: călătoriile ne fac mai buni, în a deveni și mai buni.

   

Citit 1396 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 14:17

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...