Close

Belgrad

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

      Belgrad sau Beograd este capitală și cel mai mare oraș al Serbiei. Situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea, fiind cel mai mare oraș al fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena. Capitala pleșcăviței, a mâncării bune, Belgrad este o destinație excelentă, foarte aproape de Timișoara.

          Înainte să ajungem în Belgrad, este bine să știți paritatea euro/dinar (1 euro/120 dinari) și mai ales că nu este nevoie de pașaport pentru a trece granița, cartea de identitate este suficientă. Iar acum suntem gata să luăm cu asalt Belgradul.

Când ajungem, putem să facem o croazieră pe Sava și să ne întoarcem pe Dunăre. Cele mai faine croaziere se fac cu prietenii noștrii de la Jahting Klub Kej care te duc agale pe o lângă splendidă panoramă a orașului vechi. Orașul, reclădit din temelii de nenumărate ori, are o locație superbă care l-a făcut atât de râvnit de atâtea ori în istorie. Denumirea de Cetate Albă = Belgrad datează din Evul Mediu când era considerată poarta de intrare a Europei.

            Ne continuăm vizita în frumosul Belgrad cu biserica Sfântului Sava – una dintre cele mai mari din lume, construită în amintirea Marelui Prinț Stefan Nemanja care a ales calea călugăriei sub numele de Sava și a devenit unul dintre cele mai importante personaje din istoria Serbiei. Sfințit, este considerat protectorul spiritual al țării. Biserica are înălțimea de 70 de metri, lungimea de 81 de metri de la nord la sud și 91 de metri de la vest la est, plus crucea “haurită” de 12 metri. Oare să fi întrecut Catedrala Mântuirii Neamului??!

Răspunsul este... NU! Aceasta (când va fi gata) va avea 120 de metri lungime și 120 de metri înălțime.

Punctul terminus este în Cetatea Kalemegdan, unde puteți vizita Parcul Militar, Pavilionul de Arte, Grădina Zoologică și admira în voie confluența Savei cu Dunărea. Perfect de poze. La nici 500 de metri se află aleea pietonală, plină ochi de restaurante, magazine și mirosuri. Strada Knez Mihailova se numește dânsa șieste și ea veche de când lumea și pământul, dar inovatoare din multe alte puncte de vedere. Distracția este acolo la ea acasă. Paralel cu această frumoasă străduță, se află Parcul Studenților (Studentski Trg sau Park) acolo fiind și Universitatea. Ia-o încet prin cetate la pas, este superbă, mai ales primăvara și toamna.

Pentru cine nu a mâncat niciodată  pleșcăviță sârbească, este obligatoriu să o faceți. Un fel de shaorma, dar făcută în stil sârbesc, cu carne muultă, tată. Dar dacă nici în ruptul capului nu vreți să mâncați  atât de caloric, atunci vin eu cu o alternativă bună rău: salată în bol de pâine. Este abslut delicioasă, super inteligent servită. Iar sosul face tot. Această minunată salată poate fi servită la restaurantul Snezana, și costă 730 dinari (6 euro).

Cu vorbitul vă descurcați care cum puteți. Sârba nu este pentru noi o limbă tocmai ușoară, cum de altfel nu este nicio altă limbă slavă. Dar ceea ce este foarte plăcut la ei, este faptul că sunt prietenoși, chiar dacă pentru ei de multe ori limba engleză este o necunoscută. Sunt darnici și te ajută cu drag, mai ales ca turist. Și au un flux de turiști extraordinar. Vise...vise... pentru o Timișoară potopită de turiști. Hai poate acum, în 2021!

            La finalul zilei, cu burta plină ne întoarcem acasă bucuroși că am putut vedea o mică parte din orașul Belgrad, dar am și constatat că urmele războiului din 1999 încă mai persistă.          

Dar vezi să nu îi spui vreunui sârb “Samo polako” “Ia-o mai încet”, așa cum îmi spune mie ghidul, aproape la fiecare final de excursie.

Și nu uitați, călătoriile ne fac mai buni, în a deveni mai buni.

Citit 2939 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 12:43

1 comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...