Close

Budapesta

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

       Budapesta este capitala Ungariei. Sau capitala gulașului? Este situată pe ambele maluri ale Dunării, în partea de est fiind Pesta iar partea de vest Buda. Acest minunat oraș are prima atestare scrisă din anul 1148, dar este cu mult mai vechi, în epoca romană purtând numele de Aquincum. În 1873, cele trei orașe,  Buda - cetatea regală și administrativă,  Pesta - oraș al negustorilor și meseriașilor și Obuda - fosta colonie romană se unesc oficial și apare noua metropolă Budapesta.  Împarțită la început în 10 sectoare se sistematizează treptat cu mari constructii de bulevarde în forma de semicerc, cu poduri la ambele capete, împreună cu primul și cel mai vestit pod permanent peste Dunare: Podul cu Lanțuri.

       În Pesta, în 1896 se realizează primul metrou de pe continent și al doilea din lume după cel din Londra. Uriașa clădirea a Parlamentului, construită între 1885-1902 de renumitul arhitect Steindl Imre, este în prezent cea mai veche cladire legislativă și una dintre cele mai populare atracții turistice. Chiar în acest moment, mii de poze cu Parlamentul sunt sortate de Instagram!

       Budapesta este o destinație excepțională, foarte aproape de vestul României și care promite să nu ne dezamăgească. Odată ajunși, o luăm la pas spre primul nostru obiectiv: monumentala Piață a Eroilor, care împreună cu Bulevardul Andrassy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial al umanității. Piața este organizată în jurul monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la descălecarea ungurilor în câmpia Panonică și înconjurată de Muzeul Artelor Frumoase, de Galeria de Artă din Budapesta și de parcul Orașului. La numai câțiva pași se află și Grădina Zoologică din Budapesta, care ocupă 11 hectare cu o mulțime de specii de animale și unde s-a reușit înmulțirea hipopotamului. În parcul orașului se află și elegantele Băi Szechenyi, cu apă termală din zecile de izvoare care fac din capitala Ungariei și o capitală a spa-urilor.

       Ne facem loc printre multele autocare spre Bastionul Pescarilor, o terasă neogotică, situată pe partea Budei, pe malul drept al Dunării. Drumul spre Bastion este plin de istorie. Putem vedea kilometrul 0 de unde se măsoară toate distanțele din țară dar și grandoarea Podului cu Lanțuri, care veghează Dunarea plină-ochi de vapoare și vase. Odată ajunși sus la Bastion ajungem la biserica lui Matia (sau Matei cum e cunoscut la noi) Corvin, în stil gotic și păzită de Bastionul Pescarilor, de statuia călare a primului rege creștin maghiar, Ștefan cel Sfânt și de un corb situat pe turlă cu un inel de aur în cioc. Este blazonul familiei Corvinilor. cei mai buni războinici din istoria Ungariei.

       Pozele din Bastionul Pescarilor sunt un adevărat deliciu vizual. Dunărea este surprinsă de aici cel mai bine, iar Parlamentul se face văzut pe toate fotografiile.

După o pauză de masă bine meritată, ne continuăm drumul spre Palatul Regal, castel istoric al regilor unguri, construit în secolul al XIV-lea și inclus și el în UNESCO. Ultimul nostru obiectiv este Citadela, o fortareață aflată pe Muntele Gellert, ridicată de autoritățile militare austriece în 1854 după înfrângerea revoluției maghiare de la 1848-1849. Un frumos punct de observație asupra orașului cu o panoramă superbă. Iar în drum spre hotel ne oprim la Bazilica Sfântului Ștefan, fiind cea mai mare biserică din oraș și a treia cea mai mare din Ungaria după cea din Esztergom si Eger.

        Seara se încheie cu o minunată croazieră pe Dunare, cu un bufet bogat inclus unde găsești de la cele mai rafinate aperitive, la celebrul gulaș însoțite de vinuri elegante. Toate își așteaptă oaspeții să se bucure de delicioasele bucate. Croaziera ne este mereu aranjată de către partenerii noștrii Ardelean Tours și merită din plin. Seara farmecul Budapestei este inegalabil.

        Budapesta a fost timp de o zi la picioarele noastre, ne-am bucurat de tot ce are de arătat și ne-am delectat papilele gustative. Capitulăm și cu zâmbetul pe buze ne întoarcem la hotel. Mâine e o nouă zi. O nouă zi de explorat.

Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

  

 

 

Citit 4229 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 11:39

36 comentarii

 • Link la comentariu Lissette Lissette 17 Mai 2019

  What a great run down of beautiful history. There is so much beauty in the world to see and so much amazing architecture. Its fascinating to see what man can accomplish, and these grand structures from the past have always fascinated me. I wish to visit Budapest one day.

 • Link la comentariu Nina Cochingco Nina Cochingco 17 Mai 2019

  I have had heard so many good stuff about Budapest. Seeing pictures of it makes me more interested.

 • Link la comentariu Izabella Izabella 16 Mai 2019

  Ce frumos! De-abia astept sa ajung si eu in Budapesta! Si mi-a placut cum ai incheiat 3

 • Link la comentariu The Virginia Nymphg The Virginia Nymphg 16 Mai 2019

  The images you shared are beautiful. I could not get my browser to translate this page so forgive me for not commenting on the context.

 • Link la comentariu Kathy Ngo Kathy Ngo 16 Mai 2019

  Looks like a wonderful country to visit. History and very instagrammable.

 • Link la comentariu Toti Toti 16 Mai 2019

  Budapest is so amazing and your photos are so nice. I love budapest, and was there for photography as well.
  I want to know what do you think about my stuff https://italiantripabroad.it/Blog/top-10-photography-spots-in-budapest/

 • Link la comentariu Owen G Owen G 16 Mai 2019

  Budapest is so wonderful. I wanna visit here someday. I want to experience the thermal baths.

 • Link la comentariu Joanna Joanna 16 Mai 2019

  Budapest is such a beautiful city. I have been there a few times and always loved the atmosphere and all the touristic sites.

 • Link la comentariu Catherine Santiago Jose Catherine Santiago Jose 16 Mai 2019

  I have never been there and it seems like Budapest is really a great place to visit. Hope to be there, someday!

 • Link la comentariu Monidipa Monidipa 16 Mai 2019

  Budapesta este într-adevăr un oraș minunat. Și mi-a plăcut de fiecare dată când eram acolo. Imagini minunate și descriere.

 • Link la comentariu Monidipa Monidipa 16 Mai 2019

  Budapest is indeed a gorgeous city. And I loved every time I had been there. Great pictures and description.

 • Link la comentariu Lyosha Lyosha 16 Mai 2019

  Budapest is in my bucket list for ages. I hope I will finally visit it this Christmas. Your report is lovely!

 • Link la comentariu Lyosha Lyosha 16 Mai 2019

  Looks so very beautiful! Budapest is in my bucket list for ages. I do hope to see it on Christmas

 • Link la comentariu Gervin Khan Gervin Khan 16 Mai 2019

  I've heard a lot of good things about Budapest and I am wishing to be there too as I wanted to visit and explore how beautiful this place is.

 • Link la comentariu Gervin Khan Gervin Khan 16 Mai 2019

  I've heard a lot of good things about Budapest and I am wishing to be there too as I wanted to visit and explore how beautiful this place is.

 • Link la comentariu Sharon Rolland Sharon Rolland 16 Mai 2019

  Nice pictures. Budapest is beautiful place to visit. It is on my list.

 • Link la comentariu Bindu Thomas Bindu Thomas 16 Mai 2019

  Such a gorgeous city.. The photos are amazing

 • Link la comentariu Theresa Theresa 16 Mai 2019

  I've always wanted to visit there! Thanks for explaining what it's like!

 • Link la comentariu Jessa B Jessa B 16 Mai 2019

  Thanks for bringing us around Budapest through your blog! amazing photos you got there!

 • Link la comentariu Sarah Sarah 15 Mai 2019

  Budapest is on my bucket list! Would love to see this beautiful place.

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...