Imprimă această pagină Close

Budapesta

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

       Budapesta este capitala Ungariei. Sau capitala gulașului? Este situată pe ambele maluri ale Dunării, în partea de est fiind Pesta iar partea de vest Buda. Acest minunat oraș are prima atestare scrisă din anul 1148, dar este cu mult mai vechi, în epoca romană purtând numele de Aquincum. În 1873, cele trei orașe,  Buda - cetatea regală și administrativă,  Pesta - oraș al negustorilor și meseriașilor și Obuda - fosta colonie romană se unesc oficial și apare noua metropolă Budapesta.  Împarțită la început în 10 sectoare se sistematizează treptat cu mari constructii de bulevarde în forma de semicerc, cu poduri la ambele capete, împreună cu primul și cel mai vestit pod permanent peste Dunare: Podul cu Lanțuri.

       În Pesta, în 1896 se realizează primul metrou de pe continent și al doilea din lume după cel din Londra. Uriașa clădirea a Parlamentului, construită între 1885-1902 de renumitul arhitect Steindl Imre, este în prezent cea mai veche cladire legislativă și una dintre cele mai populare atracții turistice. Chiar în acest moment, mii de poze cu Parlamentul sunt sortate de Instagram!

       Budapesta este o destinație excepțională, foarte aproape de vestul României și care promite să nu ne dezamăgească. Odată ajunși, o luăm la pas spre primul nostru obiectiv: monumentala Piață a Eroilor, care împreună cu Bulevardul Andrassy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial al umanității. Piața este organizată în jurul monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la descălecarea ungurilor în câmpia Panonică și înconjurată de Muzeul Artelor Frumoase, de Galeria de Artă din Budapesta și de parcul Orașului. La numai câțiva pași se află și Grădina Zoologică din Budapesta, care ocupă 11 hectare cu o mulțime de specii de animale și unde s-a reușit înmulțirea hipopotamului. În parcul orașului se află și elegantele Băi Szechenyi, cu apă termală din zecile de izvoare care fac din capitala Ungariei și o capitală a spa-urilor.

       Ne facem loc printre multele autocare spre Bastionul Pescarilor, o terasă neogotică, situată pe partea Budei, pe malul drept al Dunării. Drumul spre Bastion este plin de istorie. Putem vedea kilometrul 0 de unde se măsoară toate distanțele din țară dar și grandoarea Podului cu Lanțuri, care veghează Dunarea plină-ochi de vapoare și vase. Odată ajunși sus la Bastion ajungem la biserica lui Matia (sau Matei cum e cunoscut la noi) Corvin, în stil gotic și păzită de Bastionul Pescarilor, de statuia călare a primului rege creștin maghiar, Ștefan cel Sfânt și de un corb situat pe turlă cu un inel de aur în cioc. Este blazonul familiei Corvinilor. cei mai buni războinici din istoria Ungariei.

       Pozele din Bastionul Pescarilor sunt un adevărat deliciu vizual. Dunărea este surprinsă de aici cel mai bine, iar Parlamentul se face văzut pe toate fotografiile.

După o pauză de masă bine meritată, ne continuăm drumul spre Palatul Regal, castel istoric al regilor unguri, construit în secolul al XIV-lea și inclus și el în UNESCO. Ultimul nostru obiectiv este Citadela, o fortareață aflată pe Muntele Gellert, ridicată de autoritățile militare austriece în 1854 după înfrângerea revoluției maghiare de la 1848-1849. Un frumos punct de observație asupra orașului cu o panoramă superbă. Iar în drum spre hotel ne oprim la Bazilica Sfântului Ștefan, fiind cea mai mare biserică din oraș și a treia cea mai mare din Ungaria după cea din Esztergom si Eger.

        Seara se încheie cu o minunată croazieră pe Dunare, cu un bufet bogat inclus unde găsești de la cele mai rafinate aperitive, la celebrul gulaș însoțite de vinuri elegante. Toate își așteaptă oaspeții să se bucure de delicioasele bucate. Croaziera ne este mereu aranjată de către partenerii noștrii Ardelean Tours și merită din plin. Seara farmecul Budapestei este inegalabil.

        Budapesta a fost timp de o zi la picioarele noastre, ne-am bucurat de tot ce are de arătat și ne-am delectat papilele gustative. Capitulăm și cu zâmbetul pe buze ne întoarcem la hotel. Mâine e o nouă zi. O nouă zi de explorat.

Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

  

 

 

Citit 3601 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 11:39

44 comentarii