Close

Szeged

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

      La o aruncătură de băț de Timișoara, mai exact la 150 de kilometri, frumosul și însoritul Szeged - căci mai este numit și “Orașul soarelui” - își așteaptă vizitatorii. Incredibila arhitectură și piețele mari te invită să faci o plimbare prin acest frumos oraș și să-l descoperi. Al treilea oraș ca mărime din Ungaria cunoscut la noi și ca Seghedin, este reședința județului Csongrad. (a se țuguia buzele când se pronunță sau măcar a se încerca) smile

      Mi-a plăcut Szegedul de prima dată când l-am vizitat. Surprinzător și frumos. Plin de clădiri art nouveau, cu fațade incredibile, străzi mari și piețe și mai mari. Plus că este un oraș foarte activ: este plin de festivaluri. Aproape în fiecare weekend se puteți vedea ceva în piața mare.

Pentru a ajunge la lucrurile  bune și picante poți începe incursiunea ta de pe malul Tisei spre piața Domului. Muzeul Mora Ferenc, piața Szechenyi și clădirea primăriei te întâmpină urmate apoi de o impresionantă clădire art noveau: Palatul Reok, o clădire construită în 1907 de către Ede Magyar, care astăzi găzduiește galeria regională de artă. Și fie vorba între noi la parterul clădirii se găsește o cofetărie absolut genialăăă. Încercați măcar  doboșul.

Pașii te vor purta și în piața Dugonics, denumită după Dugonics András, profesor, preot şi călugăr al ordinului piarist. Vizavi vei vedea fântâna arteziană ridicată cu ocazia centenariului Inundaţiei Mari din anul 1879, fiind locul îndrăgit de întâlnire al locuitorilor oraşului. Clădirea principală a Universităţii din Szeged stă în mijlocul pieţei. De aici se mai poate vedea și palatul Grof, după numele proprietarului, Arpad Grof, o personalitate marcantă a Szegedului.

   Încet, încet ajungem în piața Domului, unde se află catedrala, construită ca o mare biserică votivă catolică după Marea Inundaţie din 1879 care a distrus oraşul aproape în întregime. Primul Război Mondial a întrerupt construcția Domului care a fost reluată doar în 1923, iar biserica a fost consacrată în 24 octombrie 1930, fiind a patra catedrală din ţară ca mărime.

Piaţa Domului are aceeaşi mărime ca şi Piaţa Sfântul Marcu din Venezia (12.000 m2), fiind înconjurată de clădiri construite între anii 1929-30 într-un elegant stil nord-european proiectate de Béla Rerrich. Tot aici se află instituţiile universităţii, Palatul Episcopial, Facultatea de Teologie şi Muzeul Diecezei din Szeged. Teatrul în Aer Liber din faţa Domului funcţionează din anul 1931. Pentru mine, pe lângă Dom, o creație foarte frumoasă este ceasul muzical,  aşezat deasupra arcadelor vizavi cu poarta principală a Domului, o lucrare deosebită a maestrului ceasornicar Ferenc Csúri, simbolul universităţii medievale. De două ori pe zi, la orele 12:15 şi 17:45 apar figurile absolvenţilor şi al reprezentanţilor consiliului universitar, care trec prin faţa cadranului înconjurând ceasul. De acolo mai putem admira și Biserica Sârbească, frumos executată în stilul baroc.

    De aici ne putem orienta fie la un gulaș bine meritat, fie putem vizita Muzeul salamului Pick și de Boia, muzeu aflat pe malul râului Tisa ce funcţionează ca o parte a fabricii de salam înfiinţat în 1869, loc de prezentare a două produse speciale din Szeged. Muzeul oferă o degustare a vestitului salam Pick, mostre de paprica şi posibilitatea de a face cumpărături.

Bineînteles și o baie relaxantă poate intra în program. Puteți alege între băile Ana sau Aquapolis, un complex imens de 4400 m2 .

Puteți alege între o excursie de una sau două zile, în care veți descoperi un oraș interesant, vibrant și bogat în muuuultă apă termală.

     Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

   

 

Citit 1604 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:42

4 comentarii

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...