Close

Salzburg – orașul muzicii

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

   Salzburg este al patrulea oraș ca mărime din Austria, cu o populație de aproximativ 150 000 de locuitori. Imaginea barocă actuală a orașului datează din secolul al XVII-lea și în 1997 este inclus pe lista UNESCO datorită arhitecturii impresionante. Acest minunat oraș respiră istorie prin toate clădirile, parcurile și statuile iar de asta te poți convinge ușor făcând o plimbare lejeră prin centru.

Nu vei găsi ceva să nu amintească de vreun moment în istorie sau de personajul emblematic W.A.Mozart cel  mai celebru fiu al orașului. Fie că ajungi cu mașina sau cu autobuzul vei descoperi că Salzburg este un oraș extrem de scump, poate mai scump ca Viena. Parcarea costă ceva, iar taxa de autobuz nu mai zic.

   Ajunși aici, începem să explorăm orașul cu strada pietonală Getreidegasse, care reprezintă spiritul orașului. Aceasta este în mare parte o străduță de shopping, cu felurite magazine, care te învăluie într-o experiență unică, pur austriacă. Acoperișuri elegante care par cvartete de coarde, ferestre cochete desprinse din poveștile de demult și clădiri parcă pictate cu muzică. Iar undeva pe la mijlocul străzii te întâmpină Casa natală a lui MOZART, acum muzeu. Intrarea costă 11euro iar fotografiatul este interzis. Părăsim orașul vechi și trecem podul Makartsteg peste râul Salzach pentru a vedea frumoasele GRĂDINI MIRABELL, splendide în orice anotimp cu intrarea gratuită. PALATUL MIRABELL, o capodoperă în stil baroc, a fost inițial construit sub numele de Castelul Altenau sub conducerea Prințului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau în anul 1606. A fost conceput ca un cadou pentru concubina sa Salome Alt. Este, cred eu, unul din cele mai vizitate obiective din Salzburg. Plus că este o locație top de poze. smile Rochița, aparatul și go!

   Ne îndreptăm în pași de dans spre frumoasa piață RESIDENZPLATZ înconjurată de clădiri distinse. Imediat lângă Residentzplatz este MOZARTPLATZ, o altă piaţă frumoasă, cu o statuia lui Mozart în centru. V-am spus că acest oraș respiră istorie. De acolo urcăm în impresionanta fortăreață HOHENSALZBURG, cel mai important punct de reper al orașului, vizibilă din orice punct al Salzburgului având peste 900 de ani vechime. Cea mai bună veste e că poţi urca sus cu funicularul, Festungsbahn, care funcţionează încă din 1892. Biletul pentru funicular şi vizitarea fortăreţei costă 12 €. Priveliștea este senzațională! Pozele de excepție! Și chiar la baza funicularului găsești CIMITIRUL PETERSFRIEDHOF (CIMITIRUL SF. PETRU), cel mai vechi cimitir din Salzburg împreună cu catacombele sale.

   O vizită în CATEDRALA DIN SALZBURG nu strică. Aceasta în germană este numită Dom zu Salzburg. Forma actuală datează din secolul al XVII-lea, în stil baroc și în această catedrală a fost botezat W.A.Mozart.

Cafenelele tradiționale pline de vervă sunt un alt simbol al orașului. Café Tomaselli una din cele mai vechi cafenele din Austria sau Kaffee Fürst, unde se fac celebrele praline Mozartkugeln, toate sunt la dispoziția ta în acest legendar oraș. Iar dacă vrei să afli și mai multe despre Salzburg las aici site-ul oficial 

   Și nu uita: Călătoriile ne fac mai buni, în a deveni mai buni!

 

Citit 447 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2021 11:10

1 comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...