Close

prin Cheile Băniței

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

   Astăzi poposim într-o frumoasă zonă, pe care eu o numesc acasă. Descoperim obiective turistice de pe lângă Hațeg. Mai exact ne întreptăm către Petroșani și descoperim Cheile Băniței și Peștera Bolii. Ambele se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată prin lege din anul 2000, întinzându-se pe o suprafață de 38.184 de hectare.

   Parcul natural cuprinde șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor și Peștera Bolii. Bineînțeles că în parc mai puteți găsi sute de alte peșteri, chei, cascade și platouri montane, toate de admirat, pozat și avut grijă.

Dar cum nu se poate vedea tot și nu se poate ajunge la toate minunățiile rezervației într-o singură zi, ne odihnim picioarele la cele mai accesibile și mai cunoscute dintre ele. În funcție de cum veniți, fie dinspre Petroșani, fie dinspre Hațeg, distanța dintre Cheile Băniței și Peștera Bolii este mică: un kilometru. Cheile se află la opt km de Petroşani și 37 km de Hațeg. Dar baiul cel mai mare este că, dacă nu ești localnic sau nu ai o informație de la cineva, nu știi unde să oprești pentru a le vedea. Nu sunt semne, panouri, nu este nimic. Noi am aflat de la alții, care la rândul lor au aflat de la alții și tot așa. Pentru a vedea Cheile trebuie să opriți la o benzinărie veche, aflată pe drumul spre Peștera Bolii (este singura benzinărie părăsită) iar de acolo o luați orbește în sus până dați de Chei.

  Cheile sunt destul de scurte (250-300metri) dar frumoase și interesante, partea cea mai spectaculoasă a lor fiind tocmai cea de început. Dacă vreți să vă plimbați prin chei, luați-vă și o pereche de cizme de cauciuc, fiindcă ce să vezi, prin chei curge pârâul Băniței. Pe dealul care se înalță deasupra cheilor, se află și o cetate dacică, Cetatea Băniței, ce făcea parte din sistemul de apărare dacic din Munții Șureanu, deservind capitala Sarmizegetuza Regia. Tare am fi vrut să o vizităm, dar drumul este impracticabil și cetatea o ruină. Ce surpriză....

Părăsind Cheile, ne îndreptăm către Peștera Bolii, care se află la mai puțin de un kilometru în sus și slavă Domnului, are indicator. Drumul este practicabil cu mașina, dar îngust. Odată ajunși am achitat un tarif de 10 lei/adult și am coborât să vizităm peștera, al cărei nume, cel mai probabil vine de la de la familia Bolia, care a avut încă din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă. Peștera este o străpungere naturală accesibilă pe toata lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară, după cum ni s-a zis. Încă din anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu, dar ele au fost distruse în timp, iar peștera a fost abandonată până recent, când speologii locali au trecut la reamenajare. Zona are un potențial foarte bun, însă nu este deloc pusă la punct...

  După câteva poze și multe oftaturi, ne-am dorit foarte mult să ajungem la Fundătura Ponorului și am zis să mergem și acolo. Dar odată ajunși în Satul Ponor, am decis să ne întoarcem cu coada între picioare fiindcă drumul este mizerabil și cam greu de făcut. Așa că acest obiectiv a rămas ca temă de casă pentru data viitoare.

  Sunt curioasă, voi ați vizitat această zonă?

  Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni, în a deveni mai buni!

 

 

Citit 102 ori Ultima modificare Vineri, 03 Februarie 2023 10:33
Login pentru a posta comentarii
Loading...
Loading...