Close

Cracovia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

    Cracovia sau Krakow în poloneză – pronunțat „krakuf”, este al doilea oraș ca mărime din Polonia,situat pe legendarul fluviu Vistula. Este unul dintre cele mai vechi așezăminte ale țării, datând din secolul al VII-lea.

     Da, este vechi, nu glumă, așa că nu este surprinzător că este încărcat cu istorie: de la legenda dragonului din peștera castelului Wavel, la regii care se încoronau aici și până la invazia germană din cel de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a culminat cu mutarea populație evreiești, una dintre cele mai numeroase din Polonia, în ghetoul cracovian. Mai târziu, din păcate,aproape toți au fost  trimiși în lagărele de exterminare de la  Auschwitz-Birkenau și Plaszow. A fost un moment de cumpănă a istoriei extrem de trist și tocmai de aceea, Cracovia este cel mai bun loc în care poți afla această cutremurătoare istorie.

    Odată sosiți,pornim agale pe malul Vistulei pe lângă statuia de bronz a dragonului spre primul obiectiv turistic de neratat: Castelul și catedrala Wavel, situate pe singurul loc mai înalt din zonă. Odată ce coborâm, ajungem prin vechiul oraș în frumoasa piață centrală. Aici și în împrejurimi putem vizita o mulțime de obiective: biserica Fecioarei Maria cu cel mai mare altar sculptat din lume cu peste 200 de personaje, Turnul Primăriei, pitoreasca stradă Florianska, prima universitate din Polonia - colegiul Maius sau poarta Barbican cu zidurile medievale.

    După care, obosiți de atâta istorie, sunteți poftiți la cumpărături în faimoasa hală medievală a țesăturilor, azi un mini bazar plin ochi de fel și fel de suveniruri și zorzoane de chihlimbar, care de-abia așteaptă să fie luate acasă. Pentru cei în căutare de lucruri ieftine, sfatul meu este să nu luați din primul loc, ci să mai căutați, de preferat pe străduțele mai depărtate de centru. Iar pentru iubitori de vintage, fiți fără grijă, se găsesc din plin, doar să ai timp să cauți.

Înainte de a pleca din centru, către Cartierul Evreiesc, mai dați o fugă să vedeți și teatrul Juliusz Slowacki – este o clădire superbă.

     Ajungem în Cartierul Evreiesc sau Kazimierz, asemănător unei cărți deschise pline de istorie. Cu cât te plimbi mai mult, cu atât mai mult vei descoperi cele mai interesante, dar și cele mai triste lucruri din cartea numită: CRACOVIA. Străzile încă mai spun povești, clădirile încă mai respiră durere...

Un loc bun unde puteți mâncaaici este restaurantul ARIEL, situat chiar lângă Sinagoga Veche. Este puțin mai scump, dar are mâncare bună și foarte frumos.

   Dar dacă vrei cu adevărat să vezi ce a însemnat Holocaustul, deportarea evreilor și atrocitățile făcute de naziști, atunci trebuie să mergi neapărat și până la Oswiecim, unde era lagărul de concentrare AUSCHWITZ-BIRKENAU, aflat la vreo 70 km. Sfatul meu, dacă tot veniți în Cracovia, faceți un efort și mergeți până la Auschwitz, este o lecție de istorie de neratat.

    Călătoria în frumosul oraș Cracovia se încheie și odată cu ea, zilele petrecute acolo. Hey, dar nu au intrat zilele în sac, voi merge iarași, mai exact în octombrie!

    Dar nu uitați, călătoriile ne fac mai buni, în a deveni mai buni.

 

Citit 1922 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 14:51

12 comentarii

 • Link la comentariu StevenLooto StevenLooto 30 Martie 2022

  [url=https://streamhub.world]streamhub[/url]

 • Link la comentariu ordine sau DeZordinE ordine sau DeZordinE 13 Mai 2019

  Nu cred ca as avea taria sa vad lagarele de concentrare...
  Am vazut ca au fost cateva cu ostinte si au facut poze. Pur si simplu mi s-a facut rau cand le-am vazut.

 • Link la comentariu Catalina Coman Catalina Coman 09 Mai 2019

  Si mie mi-ar placea sa vizitez Cracovia. E un loc minunat si plin de istorie si semnificatii.

 • Link la comentariu Georgiana Georgiana 09 Mai 2019

  Cracovia este si pe lista mea cu destinatii. In Polonia, am vizitat doar Varsovia si tare mult mi-a placut?

 • Link la comentariu DanaC DanaC 08 Mai 2019

  Uau, ce frumos! Dar ce diferență între scris și pronunție. Oricum, frumos și profund m-ai purtat astă seară prin Cracovia. "Străzile încă mai spun povești, clădirile încă mai respiră durere..." , pe asta am simțit-o cel mai intens. :(

 • Link la comentariu Illusion Illusion 08 Mai 2019

  Nu aveam Cracovia pe lista de orașe de vizitat până acum. Mulțumesc tare mult :)

 • Link la comentariu Almona Almona 08 Mai 2019

  Cracovia este primul pe listă pentru o vacanță în Polonia. Mulțumesc pentru recomandări.

 • Link la comentariu daliana daliana 08 Mai 2019

  Ah, blogurile astea de calatorii sunt fantastice! Multumesc pentru calatoria minunata!

 • Link la comentariu Dana Dana 08 Mai 2019

  Auzisem deja ca este cel mai frumos oras din Polonia dar inca nu l-am vizitat. Am vazut doar Varsovia, orasul reconstruit - centrul. Poate o sa am ocazia sa ajung sa vizitez si Cracovia , pare super fain !

 • Link la comentariu Dana Dana 08 Mai 2019

  Auzisem deja ca este cel mai frumos oras din Polonia dar inca nu l-am vizitat. Am vazut doar Varsovia, orasul reconstruit - centrul. Poate o sa am ocazia sa ajung sa vizitez si Cracovia , pare super fain !

 • Link la comentariu Raluca Anghel Raluca Anghel 08 Mai 2019

  Oh..minunat articol! Anul asta am sa merg in Cehia, dar Polonia este pe lista pentru anul viitor ❤ multumesc pentru sugestie, pare un oras minunat

 • Link la comentariu Eva Anca Eva Anca 08 Mai 2019

  Pare un oras foarte frumos si incarcat de istorie. Pe de o parte, mi-ar placea sa vizitez Auscwitz-ul, pentru ca ma pasioneaza aceasta parte a istoriei, dar mi-ar fi si cumva groaza sa ajung in acel loc. Dar Cracovia cu siguranta ar fi o destinatie numai buna pentru o vacanta!

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...