Close

Veneția Amore

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

      Veneția este principalul oraș al regiunii Veneto din Italia de Nord, fiind declarată, împreună cu laguna aferentă, patrimoniu al umanității de UNESCO în 1979. Asta spune ceva, nu? Are 391 de poduri ce leagă cele 118 insule pe care este așezat orașul. În lagună mai sunt o puzderie de insule și insulițe dintre care,zic eu, cele mai frumoase sunt Burano și Murano

     Acestă bijuterie,Veneția, are cu ce se mândri: palate și muzee ca niște nestemate ornamentate la greu într-un stil arhitectural unic, o fuziune stranie între orient și occident. Poți vedea îngemănat sau alăturat stilurile gotic, renascentist, baroc și clasic, toate presărate cu delicatele arce ascuțite cu ecouri orientale și culmea, timide și înconjurate de istorie câteva clădiri moderne.

    Drumul până în Veneția este plin de onomatopee și interjecții. De la „WOW” „FANTASTIC” „INCREDIBIL” „BĂ, EȘTI NEBUN” până la  descrierile ghidului despre zona superbă tranzitată: AUSTRIA. Ajunși la capătul pământului ca să zicem așa, suntem preluați de un „vaporetto” închiriat pentru a traversa laguna, căci Veneția ne așteaptă.

     Înainte vizităm Burano, insulă celebră prin casele sale colorate și broderiile complicate. Dar să știți că „buranesi” nu își pot alege singuri cum să-și coloreze casele, acestea fiind protejate prin lege, noua nuanță trebuind aprobată de municipalitate în funcție de un anumit paletar. Este destinația ideală pentru poze, casele aratând absolut „curcubeistic”, iar o vacanță în Veneția nu ar fi completă fără o vizită la Burano.

Pornim din nou prin lagună pe lângă insulițe presărate cu ruine misterioase de mănăstiri și dăm de Murano, insulă faimoasă prin tradițiade prelucrare artizanală a sticlei. Nu poți veni în Murano și să nu mergi la o demonstrație de făcut sticlă. Merită. Apoi plimbă-te pe străduțe și poți să-i admiri pe italienii vero în cafenele cu un espresso și un dolce în față.

    Încet încet ne apropiem de Veneția, iar călătoria cu vaporetto este și ea o experientă cu adevărat inedită. Centrul centrului Piața San Marco, unde se află Bazilica San Marco și Palatul Dogilor, cele mai faimoase clădiri ale orașului. Piața este cea mai frumoasă din lume, nu spun doar eu ci și Sfântul Internet. Este delimitată de două coloane aduse în 1170 și este închinată personajului biblic evanghelistul Marcu. Pe lângă mulțimea de oamenii și cârdurile de porumbei și pescăruși, ia-ți timp o clipă să admiri ineditul locului. Biserica este plină-ochi de istorie, cu fiecare colt, cu fiecare coloană șoptind o mică parte din povestea orașului. Fațada bazilicii este unică în lume, o adevărată vitrină venețiană acoperită cu strălucitoare mozaicuri aurite.

    Dacă vrei să vizitezi muzee dar totodată să nu îți ocupi mult timp cu asta, vă recomand Palatul Dogilor și Muzeul Correr. Sunt ideale pentru a afla cât mai multe din istoria acestui bogat oraș. Un alt punct de atracție este Podul Rialto, unul dintre cele patru poduri care traversează Canal Grande, fiind cel mai vechi dintre ele. Acum, această parte a orașului este arhiaglomeratăde magazine de renume și nelipsitele tarabe cu magneți, măști dar și de vestitele gelaterii italiene. Mmm, un gelato de Italia! Pe puțin două pe zi,neapărat! Iar ca un sfat, străduțele mai depărtate de centru sunt ideale pentru a gusta un gelato vero.

    Pe Canal Grande este obligatoriu să faceți o plimbare cu taxiurile (da așa sunt numite bărcile acelea maronii). Noi mereu le închiriem pentru grup, iar plimbările sunt întotdeauna o mare plăcere. Fie că admirați în voie orașul sau că țineți o sesiune live pe instagram/facebook, aceste taxiuri promit o amintire ce va rămâne toată viața. Au o capacitate de 10-11 persoane și asigură priveliștea ideală. Jur pe roșu.

     Seara, la întoarcere, apusul peste oraș și peste lagună este incredibil. În timp ce-l privești din vaporetto îți promiți că o să te întorci. Iar cazarea trebuie să fie neapărat în Cavallino, pe malul mării Adriatice, la hotel Righetto Fronte Mare, adică cu fața la mare. Așa vei putea vedea și răsăritul,care pe bune că este magic!

    Nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

  

Citit 1507 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 14:19

32 comentarii

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...