Close

Veneția Amore

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

      Veneția este principalul oraș al regiunii Veneto din Italia de Nord, fiind declarată, împreună cu laguna aferentă, patrimoniu al umanității de UNESCO în 1979. Asta spune ceva, nu? Are 391 de poduri ce leagă cele 118 insule pe care este așezat orașul. În lagună mai sunt o puzderie de insule și insulițe dintre care,zic eu, cele mai frumoase sunt Burano și Murano

     Acestă bijuterie,Veneția, are cu ce se mândri: palate și muzee ca niște nestemate ornamentate la greu într-un stil arhitectural unic, o fuziune stranie între orient și occident. Poți vedea îngemănat sau alăturat stilurile gotic, renascentist, baroc și clasic, toate presărate cu delicatele arce ascuțite cu ecouri orientale și culmea, timide și înconjurate de istorie câteva clădiri moderne.

    Drumul până în Veneția este plin de onomatopee și interjecții. De la „WOW” „FANTASTIC” „INCREDIBIL” „BĂ, EȘTI NEBUN” până la  descrierile ghidului despre zona superbă tranzitată: AUSTRIA. Ajunși la capătul pământului ca să zicem așa, suntem preluați de un „vaporetto” închiriat pentru a traversa laguna, căci Veneția ne așteaptă.

     Înainte vizităm Burano, insulă celebră prin casele sale colorate și broderiile complicate. Dar să știți că „buranesi” nu își pot alege singuri cum să-și coloreze casele, acestea fiind protejate prin lege, noua nuanță trebuind aprobată de municipalitate în funcție de un anumit paletar. Este destinația ideală pentru poze, casele aratând absolut „curcubeistic”, iar o vacanță în Veneția nu ar fi completă fără o vizită la Burano.

Pornim din nou prin lagună pe lângă insulițe presărate cu ruine misterioase de mănăstiri și dăm de Murano, insulă faimoasă prin tradițiade prelucrare artizanală a sticlei. Nu poți veni în Murano și să nu mergi la o demonstrație de făcut sticlă. Merită. Apoi plimbă-te pe străduțe și poți să-i admiri pe italienii vero în cafenele cu un espresso și un dolce în față.

    Încet încet ne apropiem de Veneția, iar călătoria cu vaporetto este și ea o experientă cu adevărat inedită. Centrul centrului Piața San Marco, unde se află Bazilica San Marco și Palatul Dogilor, cele mai faimoase clădiri ale orașului. Piața este cea mai frumoasă din lume, nu spun doar eu ci și Sfântul Internet. Este delimitată de două coloane aduse în 1170 și este închinată personajului biblic evanghelistul Marcu. Pe lângă mulțimea de oamenii și cârdurile de porumbei și pescăruși, ia-ți timp o clipă să admiri ineditul locului. Biserica este plină-ochi de istorie, cu fiecare colt, cu fiecare coloană șoptind o mică parte din povestea orașului. Fațada bazilicii este unică în lume, o adevărată vitrină venețiană acoperită cu strălucitoare mozaicuri aurite.

    Dacă vrei să vizitezi muzee dar totodată să nu îți ocupi mult timp cu asta, vă recomand Palatul Dogilor și Muzeul Correr. Sunt ideale pentru a afla cât mai multe din istoria acestui bogat oraș. Un alt punct de atracție este Podul Rialto, unul dintre cele patru poduri care traversează Canal Grande, fiind cel mai vechi dintre ele. Acum, această parte a orașului este arhiaglomeratăde magazine de renume și nelipsitele tarabe cu magneți, măști dar și de vestitele gelaterii italiene. Mmm, un gelato de Italia! Pe puțin două pe zi,neapărat! Iar ca un sfat, străduțele mai depărtate de centru sunt ideale pentru a gusta un gelato vero.

    Pe Canal Grande este obligatoriu să faceți o plimbare cu taxiurile (da așa sunt numite bărcile acelea maronii). Noi mereu le închiriem pentru grup, iar plimbările sunt întotdeauna o mare plăcere. Fie că admirați în voie orașul sau că țineți o sesiune live pe instagram/facebook, aceste taxiuri promit o amintire ce va rămâne toată viața. Au o capacitate de 10-11 persoane și asigură priveliștea ideală. Jur pe roșu.

     Seara, la întoarcere, apusul peste oraș și peste lagună este incredibil. În timp ce-l privești din vaporetto îți promiți că o să te întorci. Iar cazarea trebuie să fie neapărat în Cavallino, pe malul mării Adriatice, la hotel Righetto Fronte Mare, adică cu fața la mare. Așa vei putea vedea și răsăritul,care pe bune că este magic!

    Nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

  

Citit 1228 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Noiembrie 2019 14:19

10 comentarii

 • Link la comentariu Catalina Coman Catalina Coman 16 Aprilie 2019

  Venetia sper sa o vad si eu, macar o data in viata. Tare frumos ai povestit despre ea.

 • Link la comentariu Georgiana Georgiana 16 Aprilie 2019

  Ce de apa si poduri. Poti sa pescuiesti cina in baltile acelea? :D
  Si inghetata cum este?

 • Link la comentariu daliana daliana 15 Aprilie 2019

  “Venetia are o frumusete flatanta si suspecta in acelasi timp. Acest oras pe jumatate rupt din basme, pe jumatate o capcana turistica, este locul in care pe vremuri arta a inflorit gradat si voluptos.” (Thomas Mann)
  Imi plac mult fotografiile si povestea scrisa de tine :)
  Multumesc

 • Link la comentariu Angela Tudose Angela Tudose 15 Aprilie 2019

  Veneția e și pe lista mea! Felicitări pentru fotografii! Ador gelato!!!! :)

 • Link la comentariu Mirela-Carmen Mirela-Carmen 15 Aprilie 2019

  Hahaha... mi-a placut faza cu onomatopeele si interjectiile! Nu am fost inca la Venetia asa ca apreciez foarte mult informatiile date de tine in articol. Multumesc frumos!

 • Link la comentariu Otilia Dima Otilia Dima 15 Aprilie 2019

  Veneția este o destinație foarte frumoasă. M-am bucurat de poze, au fost o plimbare într-o zi de luni. Mi-ar plăcea să ajung în Veneția.

 • Link la comentariu Illusion Illusion 15 Aprilie 2019

  Veneția e unul din locurile în care visez să ajung de multă vreme. Sper să și reușesc :)

 • Link la comentariu Almona Almona 15 Aprilie 2019

  Numai pentru înghețata aia din poză m-aș urca în avion spre Veneția

 • Link la comentariu Raluca Anghel Raluca Anghel 15 Aprilie 2019

  Wow, Veneția este minunată iar fotografiile tale chiar surprind acest lucru. Mi-a plăcut la nebunie când am fost acolo. Felicitări pentru articol

 • Link la comentariu Oana M Oana M 12 Aprilie 2019

  Ce fotografii superbe! De cand imi tot doresc si eu sa ajuns in Venetia, Italia, oriunde in Italia de altfel. M-am indragostit de tara asta fara sa fi mers macar o data in ea. M-ai facut fericita prin articolul tau, deoarece am calatorit virtual in Venetia si m-am lasat dusa de val de cuvintele tale. Multumesc!

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...