Close

Novi Sad

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

       Novi Sad este al doilea oraș ca mărime din Serbia și capitala provinciei Voivodina. Numele Novi Sad înseamnă “plantații noi” în limba sârbă.

         

       Novi Sad este un oraș surprinzător,cochet și mega primitor. Tiptil dar sigur, intrarea se face pe la vama Jimbolia, iar drumul până acolo conturează siluetele căsuțelor tipic bănățene, dar cu accent sârbesc. Dar fiți siguri că veți da fie de un român fie de cineva care știe română. Nu e panică, man.

       Prima și prima dată trebuie să mergeți în cetatea Petrovaradinului, o fortăreață importantă încât a fost denumită „Gibraltarul Dunării”. Petrovaradin a fost și locul unei importante bătălii unde Eugeniu de Savoia a învins decisiv forțele Imperiului Otoman. Cetatea în sine este foarte bine păstrată, este un oraș în oraș, iar simbolul este un frumos Turn cu ceas, cocoțat în cel mai înalt punct și poreclit de localnici „Ceasul beat”. Într-adevăr, e un orologiu care îți dă bătăi de cap. Limba care ar trebui să arate orele arată minutele și vice-versa, minutarul arată orele! De parcă asta nu ar fi de ajuns, vara o ia înainte cu câteva minute iar în timpul iernii întârzie. Ei, ca vecinii noștri, face ce vrea și se simte bine! Ceasul a fost gândit ca luntrașii și pescarii de pe Dunăre să-l vadă de la mare depărtare și să nu aibă scuze că întârzie acasă la cină.

Restaurante și priveliști superbe de asta veți avea parte, iar dacă vreți cu adevărat să vedeți cetatea, recomand adidași, fiindcă veți avea de mers. Iar dacă mergeți pe timp de primăvară recomand ținute cu rochițe și fustițe, pentru acei pomi pregătiți să fie luați la poze. Off și acum suspin ....

        Plecăm de la cetate și ne îndreptăm agale spre centrul Novi Sad-ului, care este mărginit de multă verdeață, parcuri și clădiri baroce și neoclasice. Fațadele clădirilor sunt foarte bine puse la punct, cu detalii foarte frumoase, curți interioare fermecătoare și vitrine care își atrag atenția. Să nu ratați Catedrala din centru dedicată Numelui Fecioarei Maria, o clădire neo-gotică superbă, cu vitralii absolut feerice, care îți șoptesc povești  neștiute. I spune Catedrală, arată ca o Catedrală, dar... (ca la ceas)  surpriză! Nu e Catedrala catolică! Aceasta e în Subotica. Dar e atât de impunătoare, încât localnicii pur și simplu nu se pot abține.Îi spun Catedrală și atunci așa îi spunem și noi.

Primăria, Muzeul Voivodinei, Piața Libertății cu impresionanta statuie a lui Svetozar Miletici, un important om politic din secolul al XIX-lea realizată de Ivan Mestrovici, unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX,  toate vă așteaptă să le descoperiți.

Terasele și restaurantele vă îmbie să explorați turismul culinar. Iar  în spatele catedralei este o gogoșerie foarte interesantă: Slatkoteka (adică o „Gogoșotecă”). Nu mă pot pronunța cum sunt gogoșile, căci hei, zahărul nu este prietenul meu, dar vă zic, sunt atât de frumos glazurate, cu fel și fel de ornamente, că încântă orice aparat foto. Și cum prietenul la nevoie se cunoaște, gogoașa este în siguranță la altcineva.

            Sper că v-am convins să descoperiți Novi Sad-ul, iar dacă nu, în 2021 sigur veți face un tur de Novi Sad și Timișoara, căci ambele vor fi Capitale Europene Culturale.

Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

Citit 1364 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2019 17:06

15 comentarii

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...