Close

Szentendre

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

      Szentendre sau Sfântul Andrei (traducerea) este un pitoresc oraș din nordul Ungariei, la doar 30 de minute de capitala Budapesta. Este o destinație perfectă pentru a cunoaște spiritul și cultura populară locală. Se poate spune că este centrul sârbilor din Ungaria, fiind populat majoritar de către sârbi de-a lungul istoriei. Cochet, artistic, dar și contemporan, minunatul orășel este perfect de explorat. Populația este de aproximativ 24.000 de locuitori, însă vara se poate și dubla datorită budapestanilor care sigur au ascunsă o căsuță de vacanță în Szentendre.

     Oamenii de aici se ocupă majoritar cu turismul, astfel că orașul se poate vizita în orice anotimp. Bineînțeles, în sezonul rece nu sunt atât de mulți turiști, însă vara.... vara este dezmăț smile!  Dacă veniți în Budapesta, recomand să vă luați o zi să vizitați și acest oraș de pe malul Dunării. O să rămâneți surprinși. Se poate ajunge în Szentendre cu mașina, autobuzul, bicicleta, trenul sau cu vaporul. Este foarte aproape de capitală. Sunt două parcări unde vă puteți lăsa mașina: prima este chiar la soșeaua principală iar cealaltă este lângă malul Dunării, făcute special pentru cei care vizitează orașul, fiincă în centru nu se poate ajunge cu mașina decât dacă ai un permis de rezident. Ambele parcări sunt cu plată.

Așa că, fie ai venit să mănănci, fie să te plimbi în cochetul orășel ești primit cu brațele deschise. Poți lua la pas străduțele parcă pictate cu căsuțe colorate și pavaj impregnat cu istorie, iar în drumul tău să te abați și să vizitezi numeroasele biserici peste care patina timpului parcă nu a trecut, să te strecori pe culoarele strâmte unde mirosul de langoș te atrage din ce în ce mai mult.

     Poți începe vizita ta cu Muzeul Marțipanului: este un fel de Madam Tussauds dar cu figurine din marțipan și muuult mai puține. Puteți alege să nu intrați în muzeu și să mergeți la magazinul de desfacere de unde puteți să vă faceți plinul cu dulciuri pentru voi sau pentru cei dragi. Mai puteți vizita Muzeul Margit Kovacs, o fostă sculptoriță în ceramică, renumită și  cunoscută în toată Ungaria. Temele ei principale erau arta populară și religioasă, în special poveștile biblice. Este un muzeu tare fain și foarte interesant. Iar daca muzeul Marțipanului nu a fost de ajuns puteți intra și la Muzeul Doboșului, un omagiu adus faimosului Jozsef Dobos, cunoscut pentru prăjitura faimoasă cu caramel și ciocolată numită tortul DOBOȘ. Ioi istenem!

     Un alt lucru de care locuitorii din Szentendre nu duc lipsă este levănțica (lavanda). Se poate cumpăra de la orice magazin de acolo, fie uscată, formă naturală, cosmetice sau mâncare, aceasta se poate simți de când punem piciorul în acest încântător oraș. Iar la capitolul shopping nu stau deloc rău, puteți alege felurite genți, haine, magneți de toate formele și mărimile, boia, vin sau… toate la un loc smile

     O zi perfectă se încheie cu burta plină. Iar aici ungurii stau bine, chiar foarte bine îmi permit a spune. Puteți alege de la tradiționalul gulaș, un preparat bun de pește sau o cafea bună. Eu recomand restaurantul Korona Etterem (unde by the way este patron un român și este amplasat în centrul localității) iar gulașul este super bun sau Cafe Christine, unde am mâncat la fel de bine. (aceste este lângă malul Dunării)

     Sunt curioasă, voi ați fost în Szentendre?

     Și nu uitați: Călătoriile ne fac mai buni în a deveni mai buni!

   

Citit 878 ori Ultima modificare Duminică, 08 Martie 2020 16:15

6 comentarii

 • Link la comentariu Izabella Stefania Stoica Izabella Stefania Stoica 12 Martie 2020

  Nu am auzit pana acum de acest oras, insa m-ai facut tare curioasa. :D Dupa toata nebunia asta de virus, as vrea sa il vizitez.

 • Link la comentariu Elvira Elvira 09 Martie 2020

  Interesant, nu știam de acel loc. L-am notat.

 • Link la comentariu Razvan Razvan 09 Martie 2020

  Au vecinii maghiari o gramada de locuri dragute... Ar cam trebui sa incep si eu sa ii vizitez. :)

 • Link la comentariu ordine sau DeZordinE ordine sau DeZordinE 09 Martie 2020

  Draga mea,

  Ai scris bine, atragator. Ai trezit interesul pentru acea localitate. Insa, faptul ca ai o tema pe site care minimizeaza partea de citit si lasa liber o mare parte din ecran mi se pare obositor pentru ochii mei. Sper sa nu te supar cu cele spune.

 • Link la comentariu Mirela Marin Mirela Marin 09 Martie 2020

  Foarte bune și utile informațiile pe care le-ai dat!
  Nu cunoșteam acest oraș, dar mi se pare o destinație bună pentru călătorii. Am notat.
  Mulțumesc pentru recomandare!

 • Link la comentariu Raluca Anghel Raluca Anghel 09 Martie 2020

  Super recomandare de vacanta! Imi doresc sa ajung si eu la Budapesta asa ca sigur atunci voi vizita si micul oras pitoresc despre care ai povestit

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Loading...
Loading...